Logik Analyzer - dengan protokol penyahkodan protokol dan senarai protokol, mudah digunakan antara muka. Buy It Now!

Penganalisis Logik


  • 16 ~ 32 Saluran, kadar sampel 200MS / s.
  • Antara muka yang mudah digunakan.
  • Fungsi penyahkodan protokol terbina dan protokol paket terbina dalam.
  • Kadar pemampatan data maksimum sebanyak 1 juta, menggunakan 1 k memori, bersamaan dengan 1 G penyimpanan.
  • Sekiranya anda perlu mengukur isyarat analog juga, anda boleh memilih oscilloscope isyarat campuran kami. Pautan.
Logic Analyzer

IndexDemonstrasi Perisian Logik
LA video


Apakah itu Analyzer Logik?

Penganalisis logik dan oscilloscopes adalah instrumen yang digunakan untuk mengukur isyarat elektronik. Perbezaannya adalah bahawa osiloskop digunakan untuk mengukur isyarat analog, sedangkan penganalisis logik digunakan untuk mengukur isyarat digital.

Di samping itu, penganalisis logik mempunyai lebih banyak saluran pengukuran daripada osiloskop (biasanya lebih daripada 8). Selain itu, penganalisis logik mempunyai lebih banyak memori daripada osiloskop.

Berikut adalah perbandingan kedua-dua instrumen.

Perkara Oscilloscope Penganalisis Logik
Isyarat Terukur Analog Digital
Channels Less More
Memory Size Smaller Larger

Penganalisis logik awal adalah besar dan mahal, itulah sebabnya tidak banyak orang menggunakannya. Penganalisis logik USB, yang dibangunkan kemudian, lebih kecil dan lebih murah daripada penganalisis logik terdahulu. Ini secara beransur-ansur menjadikan penganalisis logik lebih biasa.


Bagaimana Pilih Penganalisis Logik?

Penganalisis logik yang baik mesti memenuhi keperluan berikut:

1.Mudah digunakan: Jurutera mempunyai tekanan masa dan tidak boleh menghabiskan terlalu banyak masa mempelajari alat baru. Oleh itu, penganalisis logik mestilah mudah digunakan.

2.Fungsi mampatan data: Dengan ketiadaan mampatan, 1 G of memory hanya boleh merakam isyarat 5 saat pada kadar sampel 200 MS / s. Sebagai perbandingan, fungsi mampatan membenarkan masa rakaman yang lebih lama dalam kebanyakan situasi.

3.Fungsi analisa bas: Penganalisis logik yang baik bukan sahaja dapat menganalisis bas tetapi juga memiliki fungsi "senarai paket protokol". "Senarai paket protokol adalah fungsi yang sangat berguna dan dapat mengurangkan masa analisis isyarat.

4.Pengesahan CE dan FCC: CE dan FCC adalah keperluan asas untuk produk elektronik. Sekiranya produk tidak menerima pensijilan ini, maka produk tersebut tidak boleh dipercayai.Ciri-ciri penganalisis logik Perytech

Fungsi Mampatan Data Kuasa

Penganalisis logik Perytech mempunyai fungsi mampatan data dengan nisbah mampatan maksimum sebanyak 1 juta. Ini memanjangkan masa pengukuran dengan ketara.

Prinsip mod pemampatan: dalam mod biasa, penganalisis logik menyelamatkan semua data sampel dalam memori. Dalam mod pemampatan, hanya rekod data apabila perubahan isyarat. Kerana tidak semua isyarat berubah dalam setiap masa pensampelan, fungsi mampatan dapat meningkatkan jumlah waktu rakaman.

Satu contoh ujian sebenar, isyarat ujian ialah isyarat jam 100 Hz, menetapkan memori kepada 128k, menetapkan kadar pensampelan kepada 200 MS / s, penganalisis logik tanpa data rekod fungsi mampatan untuk kira-kira 0.65 ms. Nisbah mampatan penganalisis logik lama hanya 256 dan masa rakamannya adalah kira-kira 167 ms. Penganalisis logik Perytech mempunyai mampatan maksimum 2 ^ 20, iaitu 1 juta. Di bawah keadaan yang sama, masa rakaman untuk penganalisis logik Perytech melebihi 640,000 ms.

Angka berikut membentangkan masa rakaman untuk tiga jenis penganalisis logik. Penganalisis logik tanpa fungsi mampatan memerlukan memori 128 G untuk merekodkan 640,000 ms di bawah keadaan yang sama.

compression ratio

Apakah Masa Rakaman Maksimum dalam Mod Mampatan?

Masa rakaman dalam mod pemampatan adalah berkaitan dengan kekerapan perubahan data. Sebagai contoh, jika isyarat berubah sekali setiap 1 ms, masa rakaman memori 8k ialah 8 saat.

1 ms * 8000 = 8 s

Ujian sebenar Mod Mampatan

Rajah berikut menunjukkan komunikasi USB apabila tetikus USB dipasang. Pada kadar sampel 200 MS / s, 64 k rekod memori untuk 5.478 saat. Tanpa mod pemampatan, masa rakaman yang sama memerlukan memori 1.09 G untuk setiap saluran.

compress demo USB

Gambar berikut menunjukkan komunikasi RS-232 PLC. Kadar baud RS-232 19200 berkomunikasi kira-kira sekali setiap 240 ms. Kadar pensampelan logik penganalisis adalah 200 MS / s. Secara keseluruhannya, 64k ingatan direkodkan untuk 76.9 saat. Tanpa mod pemampatan, masa rakaman yang sama memerlukan memori 15.38 G untuk setiap saluran.

compress demo RS232


Video berikut adalah demonstrasi mod pemampatan:
LA compress video


Mudah untuk menggunakan Antara muka

Walaupun penganalisis logik berkuasa, ramai penyelidik tidak menggunakannya kerana banyak masa yang diperlukan untuk belajar bagaimana menggunakannya. Panduan pengguna beberapa penganalisis logik melebihi 1000 halaman. Jurutera tidak mempunyai banyak masa untuk belajar bagaimana menggunakan alat baru.

Dengan memahami kehendak pengguna, Perytech membangunkan penganalisis logik dengan antara muka yang paling mudah digunakan. Semua operasi penganalisis logik Perytech adalah intuitif, pengguna menggunakan semua fungsi dengan jayanya tanpa manual pengguna. Selain itu, banyak fungsi mudah digunakan telah dibangunkan untuk membolehkan pengguna mematuhi isyarat dan menganalisis data.


Toolbar Mudah

Hanya fungsi paling kerap digunakan dalam bar alat untuk mengelakkan pengguna mengelirukan. Ikon mudah dan jelas, bermakna pengguna tidak akan lupa menggunakan peranti ini, walaupun selepas beberapa tahun. Fungsi lanjutan tersedia dalam menu tarik turun.

LA panel

Operasi Asas Hanya Memerlukan Dua Langkah

LANGKAH 1: Klik kotak "Trigger" (pada kursor tetikus di bawah imej) untuk menetapkan keadaan pencetus.

LANGKAH 2: Tekan butang "RUN".

LA 2 steps

Fungsi Panel Saluran yang Mudah

Panel saluran di sebelah kiri skrin boleh digunakan untuk mengkonfigurasi saluran untuk mengukur isyarat. Anda boleh menyediakan nama saluran dan bas, tambah / alih keluar saluran, salin / tampal saluran, dan tukar warna saluran. Anda juga boleh memilih saluran yang diperlukan dengan menekan butang Ctrl + tetikus kiri, dan kemudian kumpulan saluran ke dalam satu bas ("Kumpulan Ke Bus").

group BUS

Fungsi Analisis Bas

Penganalisis logik Perytech menyediakan fungsi pengekodan bas yang boleh membantu pengguna secara automatik menganalisis nilai bas yang berlainan. Ini dapat menjimatkan banyak masa. Gambar berikut menunjukkan analisis sebenar bas I2C menggunakan penganalisis logik Perytech.

I2C BUS

Gambar berikut menunjukkan analisis UART (RS-232) BUS (4 saluran).

4 UART decode

Format penyahkod bas lalai adalah dalam nilai heksadesimal (Heks). Anda juga boleh memilih paparan perpuluhan atau format ASCII. Gambar berikut ialah bas UART yang ditunjukkan dalam format ASCII.

UART ASCII

Selain itu, penganalisis logik Perytech mempunyai fungsi senarai paket protokol. Fungsi ini memaparkan paket-paket dekoded secara berurutan dalam satu tetingkap. Ia agak mudah untuk memeriksa penghantaran paket kerana anda boleh menyemak lebih banyak data daripada pandangan waveform dalam satu tetingkap. Angka berikut adalah tangkapan skrin tingkap yang membentangkan senarai paket protokol bas I2C. Perytech terus meningkatkan fungsi analisis bas baru, anda boleh berkongsi dengan kami keperluan anda untuk fungsi analisis bas baru pada bila-bila masa.

packet list

Senarai paket USB dipaparkan di bawah. Apabila terdapat sejumlah besar data, melihat senarai paket protokol adalah lebih mudah dan lebih cepat daripada melihat dekoding bentuk gelombang.

USB packet list

Senarai paket protokol boleh dieksport sebagai teks (* .txt) atau fail Excel (* .csv).

packet list export

Fungsi Lain
Fungsi Kursor

Klik butang tetikus kanan pada "wilayah penguasa" (seperti yang ditunjukkan di bawah) di bahagian atas skrin dan menu fungsi kursor akan muncul. Anda boleh memilih kursor A dan B atau pergi ke kedudukan kursor A, B, dan T ("Trigger"). Anda boleh menyeret kursor dengan menggunakan butang tetikus kiri. Apabila anda menyeret kursor berhampiran tepi bentuk gelombang, ia akan menjajarkan secara automatik ke pinggir selepas butang kiri telah dikeluarkan.

LA cursor

Fungsi Penapis Data

Fungsi penapis data boleh digunakan untuk menapis data yang diperlukan. Gambar berikut memaparkan isyarat SPI. Kerana selang data agak panjang, hanya satu bahagian data yang dapat dilihat dalam gambar.

no filter

Di sini, kita boleh menggunakan fungsi penapis dan menetapkan pengekstrakan data apabila isyarat membolehkan (A0) rendah, seperti ditunjukkan dalam tangkapan skrin berikut:

data filter

Setelah menetapkan penapis data, hasil diukur dibentangkan dalam bentuk gelombang berikut. Apabila "isyarat membolehkan" tinggi, data ditapis, hanya meninggalkan data dari isyarat membolehkan yang rendah. Fungsi "Data Berasingan" mengekalkan sekeping data yang ditapis, yang boleh digunakan untuk pemisahan data. Ini berguna untuk menganalisis data. Lalai diaktifkan, tetapi pengguna boleh menyahdayakan fungsi ini.

with filter

Fungsi Kaunter Kekerapan

Fungsi kaunter kekerapan boleh membentangkan maksimum 10 digit. Ketepatan tertinggi ialah 0.1 Hz, dan frekuensi terukur maksimum ialah 200 Mhz.

Frequency Counter

Fungsi Eksport Data

Perisian ini membolehkan eksport data bentuk gelombang sebagai fail teks supaya pengguna boleh menganalisis data atau membenarkan program lain untuk mengakses data seperti yang ditunjukkan di bawah.

waveform export

Fungsi Trumpet Packet Protocol

Fungsi trig packet membantu anda mencari paket yang anda inginkan. Apabila fungsi ini diaktifkan, sistem menangkap data dan memeriksa paket sehingga satu paket yang anda perlukan muncul. Apabila paket muncul, sistem berhenti menangkap data dan menunjukkan data paket pada skrin.

packet trigger

Fungsi Penyegerakan Selaras

Fungsi pergerakan yang disegerakkan adalah membantu jika anda ingin memeriksa perbezaan antara dua fail. Buka dua fail dan aktifkan fungsi ini, kemudian gunakan kursor untuk memilih tanda T, A, atau B sebagai titik permulaan anda. Gelombang dua fail sejajar pada titik permulaan, dan pergerakan segerak boleh dizum dan diperhatikan.

Synchronized Move

Paparan Analog

Sebagai tambahan kepada nilai, bas juga boleh dipaparkan dalam bentuk analog.

analog display

Penganalisis logik Perytech mempunyai fungsi perkakasan lain yang diperkenalkan secara ringkas di bawah.

Width Trigger. Puncin diaktifkan apabila isyarat lebih besar atau lebih kecil daripada lebar masa set.

Delay Trigger. Pencetus diaktifkan apabila tempoh ditetapkan telah berlalu selepas isyarat pencetus telah dikesan. Kelewatan pemicu digunakan untuk mematuhi isyarat selepas pencetus.

Noise Filter. Dalam persekitaran bunyi yang tinggi, pengguna boleh menggunakan fungsi penuras perkakasan untuk menyaring bunyi bising.

Percuma untuk menaik taraf. Peningkatan perisian percuma seumur hidup.Cuba perisian

Perisian ini menyediakan mod demonstrasi supaya anda boleh mencuba perisian tanpa perkakasan terlebih dahulu. Sila lihat halaman web muat turun perisian. Anda dialu-alukan untuk memuat turun perisian.

Penganalisis Logik Penampilan Fizikal

Perytech Logic Analyzers terdiri daripada kes aloi aluminium hitam dengan tekstur yang sangat baik. Kes aloi itu menerima rawatan permukaan menegak untuk memastikan bahagian luarnya sangat bergaya. Peranti ini kecil, ringan, dan mudah dibawa.

Logic Analyzer

Panel depan dan belakang laser terukir. Ini bukan sahaja estetik tetapi tidak mempunyai masalah mengupas cat pada masa depan.

Logic Analyzer

Aksesori: Peti luar, Logik-Analyzer, LA-Klip, Barisan klip, cakera, kabel USB 2.0.Bagaimanakah produk kami boleh dibeli?

Terdapat empat cara untuk membeli produk kami.

1.Beli terus dari kami: Kami menerima T / T, PayPal, dan Alipay. Sila hubungi kami secara langsung. Hubungi Kami

2.Pembelian dari peniaga tempatan anda: Anda boleh mencari peniaga berhampiran anda dan membeli dari mereka. Pautan

3.eBay: Kami juga mempunyai kedai eBay. Jangan ragu untuk melawat kedai eBay kami. kedai eBay

4.Amazon: Anda juga boleh membeli produk kami melalui Amazon. Jangan ragu untuk melawat kedai Amazon kami. Kedai Amazon.Jadual Spesifikasi

Model PLA-32128 PLA-321M PLA-322M
Channels 32 32 32
Memory Depth
(Per Channel)
128k 1M 2M
Compress Mode
Max Equal Depth
128G 1T 2T
Compress Mode
Max Record Time(Sec)
640 5000 10000
Max Sample Rate 200MS/s
Bandwidth 100MHz
Max Compression
Ratio
2^20(More than 1 million)
Available Channels
for Compression
16
Noise Filter Support hardware glitch filter with 1 or 2 sampling width
Trigger Type Rising Edge, Failing Edge, Either Edge, High, Low, None
Width Trigger Support trigger condition that signal is greater than or less than
specific Width Time
Trigger Position Trigger position can be adjusted for occupying 10% to 90% of memory,
and the default value is 10%
Trigger Voltage Range +6V ~ -6V
Trigger Voltage Resolution 0.1V
Max Input Voltage ±30V
Protocol Decode I2C, SPI, UART, I2S, PS2, 1-Wire, USB 1.1, S/PDIF, SD 1.1/2.0, CAN Bus,
Lin Bus,3-Wire, Microwire, SSI, Miller, Manchester, SM Bus, PM Bus, Modbus,
Jtag, DMX512, LPC, SWD, HDLC, RC-5, ESPI, Wiegand, QI, HDMI CEC,
MII/RMII/GMII, DALI, GPIB, UNI/O, MIDI, FlexRay, (be on the increase)
Software Upgrade Free
OS Support Windows XP / Vista / Windows 7 /
Windows 8.1 (32 & 64) / Windows 10 (32 & 64)
Interface USB 2.0
Power Source USB(DC 5V, 500mA)
Dimension 134 x 89 x 24(mm)
Weight 220g
Warranty 3 yearsProduk ini telah lulus pensijilan CE & FCC.

CE FCC