Oscilloscope isyarat campuran - dengan fungsi penganalisis Oscilloscope dan Logik. Beli Ia Sekarang!

oscilloscope isyarat campuran (MSO)


  • Dengan kedua-dua fungsi penganalisis logik dan osiloskop
  • Antara muka yang mesra pengguna
  • Oscilloscope USB mempunyai fungsi yang berkuasa dan mudah digunakan
  • Penganalisis logik menyokong penyahkodan bas dan senarai paket protokol
  • Penganalisis logik mempunyai kadar pemampatan data maksimum sebanyak 1 juta, menggunakan memori 1k, bersamaan dengan 1G penyimpanan
MSO

IndexApakah isyarat oscilloscope campuran?

Oscilloscope isyarat campuran menggabungkan fungsi oscilloscope dan penganalisis logik. Penganalisa oscilloscopes dan logik adalah instrumen yang sering digunakan dalam elektronik. Walaupun kedua-duanya boleh digunakan untuk mengukur isyarat elektrik, mereka mempunyai fungsi yang berbeza. Oscilloscopes digunakan untuk mengukur isyarat analog, dengan skrin sentiasa dikemas kini supaya pengguna dapat melihat perubahan dalam bentuk gelombang. Penganalisis logik digunakan untuk mengukur isyarat digital, dan bentuk gelombang diperhatikan hanya memaparkan dua keadaan nilai Boolean (0 dan 1). Penganalisis logik mempunyai lebih banyak saluran dan memori yang lebih besar daripada oscilloscopes. Beberapa penganalisis logik mempunyai fungsi pengekodan bas.

Osiloskop bercampur-bercetak Perytech mempunyai kedua-dua osiloskop dan perisian analisa logik. Perisian osiloskop adalah seperti yang ditunjukkan di bawah. Panel perisian mirip dengan osiloskop tradisional dan sesuai untuk memerhatikan perubahan masa sebenar dalam isyarat analog.

DSO panel

Perisian penganalisis logik dibentangkan dalam gambar berikut (klik gambar untuk memaparkan imej asal). Penganalisis logik mempunyai fungsi kuat yang sesuai untuk memeriksa pelbagai saluran dan isyarat digital yang agak panjang. Selain itu, penganalisis logik mempunyai fungsi pengekodan bas.

LA 32 channel

Mod oscilloscope isyarat campuran serentak mengukur bentuk gelombang digital dan analog, seperti ditunjukkan di bawah (klik gambar untuk memaparkan imej asal). Enam belas saluran penganalisis logik boleh digunakan dalam mod oscilloscope isyarat campuran.

MSO mode


Memperkenalkan mod oscilloscope


Ciri 1: Mudah untuk menggunakan antara muka

Banyak reka bentuk perisian oscilloscope USB ke bentuk tingkap, kerana bentuk ini adalah yang paling mudah untuk mereka bentuk. Walau bagaimanapun, reka bentuk sedemikian sangat berbeza dari oscilloscopes sebenar dan menyebabkan kesulitan dan ketidakselesaan bagi pengguna.

Reka bentuk Perisian oscilloscope USB Perytech adalah serupa dengan osiloskop sebenar, seperti yang digambarkan dalam screenshot berikut. Antara muka sangat mudah digunakan, dan kebanyakan pengguna boleh mengendalikan semua fungsi walaupun tanpa adanya manual pengguna.

DSO panel

Panel perisian boleh dipaparkan dalam lima saiz atau dipaparkan dalam mod skrin penuh.

DSO panel zoom

Ciri 2: Fungsi Perisian yang Berkuasa

Perisian ini termasuk banyak fungsi pengukuran automatik, seperti nilai maksimum, nilai minimum, kekerapan, dan tempoh.

DSO measure function

Fungsi kursor berguna dan mudah untuk menulis laporan.

DSO cursor function

Dalam fungsi Tinjauan (TINJAUAN), bahagian atas skrin menunjukkan keseluruhan bentuk gelombang dan sebahagian besar bentuk gelombang yang ditunjukkan di bawah ini. Kawasan kelabu boleh diseret pada terbalik atau bar tatal di bahagian bawah boleh digunakan untuk memindahkan bahagian yang dipaparkan.

DSO overview

Fungsi FFT boleh dihidupkan untuk melihat domain kekerapan. Fungsi FFT secara automatik mengesan nilai puncak.

FFT function

Fungsi pensampelan yang bersamaan: untuk isyarat berkala, fungsi ini boleh menganalisis isyarat dan grafnya pada kadar sampel 4 GS / s. Fungsi ini meningkatkan resolusi persampelan dan memberikan pengguna lebih banyak maklumat.

Equivalent Sampling

Perisian osiloskop mempunyai banyak fungsi matematik seperti menambah, menolak, berganda, membahagikan, dan persegi.

Math function

Lengkung Lissajous, dipaparkan dalam mod XY.

XY mode

Fungsi kaunter kekerapan mempunyai ketepatan 0.1 Hz

Frequency Counter

Fungsi fail simpan membolehkan pengguna menyimpan fail sebagai * .png, * .bmp, atau * .csv (fail Excel) dan * .txt atau * .m (fail MATLAB). Rajah di bawah menggunakan fungsi "plot ()" MATLAB untuk menggambar graf gelombang.

Matlab

Ciri 3: Menyusun Fungsi

Fungsi penumpukan digunakan untuk menggabungkan beberapa oscilloscopes. Sehingga empat oscilloscopes USB boleh disusun sebagai osiloskop 8 saluran.

DSO stack

Ciri 4: Menyediakan LabVIEW API

LabVIEW boleh digunakan untuk merekabentuk program pengukuran.

Labview LabviewMemperkenalkan mod penganalisis logik


Fungsi Mampatan Data Kuasa

Penganalisis logik Perytech mempunyai fungsi mampatan data dengan nisbah mampatan maksimum sebanyak 1 juta. Ini memanjangkan masa pengukuran dengan ketara.

Prinsip mod pemampatan: dalam mod biasa, penganalisis logik menyelamatkan semua data sampel dalam memori. Dalam mod pemampatan, hanya rekod data apabila perubahan isyarat. Kerana tidak semua isyarat berubah dalam setiap masa pensampelan, fungsi mampatan dapat meningkatkan jumlah waktu rakaman.

Satu contoh ujian sebenar, isyarat ujian ialah isyarat jam 100 Hz, menetapkan memori kepada 128k, menetapkan kadar pensampelan kepada 200 MS / s, penganalisis logik tanpa data rekod fungsi mampatan untuk kira-kira 0.65 ms. Nisbah mampatan penganalisis logik lama hanya 256 dan masa rakamannya adalah kira-kira 167 ms. Penganalisis logik Perytech mempunyai mampatan maksimum sebanyak 1 juta. Di bawah keadaan yang sama, masa rakaman untuk penganalisis logik Perytech melebihi 640,000 ms.

Angka berikut membentangkan masa rakaman untuk tiga jenis penganalisis logik. Penganalisis logik tanpa fungsi mampatan memerlukan memori 128 G untuk merekodkan 640,000 ms di bawah keadaan yang sama.

compress ratio

Apakah Masa Rakaman Maksimum dalam Mod Mampatan?

Masa rakaman dalam mod pemampatan adalah berkaitan dengan kekerapan perubahan data. Sebagai contoh, jika isyarat berubah sekali setiap 1 ms, masa rakaman memori 8k ialah 8 saat.

1 ms * 8000 = 8 s

Ujian sebenar Mod Mampatan

Rajah berikut menunjukkan komunikasi USB apabila tetikus USB dipasang. Pada kadar sampel 200 MS / s, 64 k rekod memori untuk 5.478 saat. Tanpa mod pemampatan, masa rakaman yang sama memerlukan memori 1.09 G untuk setiap saluran.

compress demo USB

Gambar berikut menunjukkan komunikasi RS-232 PLC. Kadar baud RS-232 19200 berkomunikasi kira-kira sekali setiap 240 ms. Kadar pensampelan logik penganalisis adalah 200 MS / s. Secara keseluruhannya, 64k ingatan direkodkan untuk 76.9 saat. Tanpa mod pemampatan, masa rakaman yang sama memerlukan memori 15.38 G untuk setiap saluran.

compress demo RS232


Video berikut adalah demonstrasi mod pemampatan:
LA compress video


Mudah untuk menggunakan Antara muka

Walaupun penganalisis logik berkuasa, ramai penyelidik tidak menggunakannya kerana banyak masa yang diperlukan untuk belajar bagaimana menggunakannya. Panduan pengguna beberapa penganalisis logik melebihi 1000 halaman. Jurutera tidak mempunyai banyak masa untuk belajar bagaimana menggunakan alat baru.

Dengan memahami kehendak pengguna, Perytech membangunkan penganalisis logik dengan antara muka yang paling mudah digunakan. Semua operasi penganalisis logik Perytech adalah intuitif, pengguna menggunakan semua fungsi dengan jayanya tanpa manual pengguna. Selain itu, banyak fungsi mudah digunakan telah dibangunkan untuk membolehkan pengguna mematuhi isyarat dan menganalisis data.


Toolbar Mudah

Hanya fungsi paling kerap digunakan dalam bar alat untuk mengelakkan pengguna mengelirukan. Ikon mudah dan jelas, bermakna pengguna tidak akan lupa menggunakan peranti ini, walaupun selepas beberapa tahun. Fungsi lanjutan tersedia dalam menu tarik turun.

LA panel

Operasi Asas Hanya Memerlukan Dua Langkah

LANGKAH 1: Klik kotak "Trigger" (pada kursor tetikus di bawah imej) untuk menetapkan keadaan pencetus.

LANGKAH 2: Tekan butang "RUN".

LA 2 steps

Fungsi Panel Saluran yang Mudah

Panel saluran di sebelah kiri skrin boleh digunakan untuk mengkonfigurasi saluran untuk mengukur isyarat. Anda boleh menyediakan nama saluran dan bas, tambah / alih keluar saluran, salin / tampal saluran, dan tukar warna saluran. Anda juga boleh memilih saluran yang diperlukan dengan menekan butang Ctrl + tetikus kiri, dan kemudian kumpulan saluran ke dalam satu bas ("Kumpulan Ke Bus").

group BUS

Fungsi Analisis Bas

Penganalisis logik Perytech menyediakan fungsi pengekodan bas yang boleh membantu pengguna secara automatik menganalisis nilai bas yang berlainan. Ini dapat menjimatkan banyak masa. Gambar berikut menunjukkan analisis sebenar bas I2C menggunakan penganalisis logik Perytech.

I2C BUS

Gambar berikut menunjukkan analisis UART (RS-232) BUS (4 saluran).

4 UART decode

Format penyahkod bas lalai adalah dalam nilai heksadesimal (Heks). Anda juga boleh memilih paparan perpuluhan atau ASCII (tetapan ini boleh didapati untuk Format → → Pilihan → Format Data Packet). Gambar berikut ialah bas UART yang ditunjukkan dalam format ASCII.

UART ASCII

Selain itu, penganalisis logik Perytech mempunyai fungsi senarai paket protokol. Fungsi ini memaparkan paket-paket dekoded secara berurutan dalam satu tetingkap. Ia agak mudah untuk memeriksa penghantaran paket kerana anda boleh menyemak lebih banyak data daripada pandangan waveform dalam satu tetingkap. Angka berikut adalah tangkapan skrin tingkap yang membentangkan senarai paket protokol bas I2C. Perytech terus meningkatkan fungsi analisis bas baru, anda boleh berkongsi dengan kami keperluan anda untuk fungsi analisis bas baru pada bila-bila masa.

packet list

Senarai paket USB dipaparkan di bawah. Apabila terdapat sejumlah besar data, melihat senarai paket protokol adalah lebih mudah dan lebih cepat daripada melihat dekoding bentuk gelombang.

USB packet list

Senarai paket protokol boleh dieksport sebagai teks (* .txt) atau fail Excel (* .csv).

packet list export

Fungsi Lain
Fungsi Kursor

Klik butang tetikus kanan pada "wilayah penguasa" (seperti yang ditunjukkan di bawah) di bahagian atas skrin dan menu fungsi kursor akan muncul. Anda boleh memilih kursor A dan B atau pergi ke kedudukan kursor A, B, dan T ("Trigger"). Anda boleh menyeret kursor dengan menggunakan butang tetikus kiri. Apabila anda menyeret kursor berhampiran tepi bentuk gelombang, ia akan menjajarkan secara automatik ke pinggir selepas butang kiri telah dikeluarkan.

LA cursor

Fungsi Penapis Data

Fungsi penapis data boleh digunakan untuk menapis data yang diperlukan. Gambar berikut memaparkan isyarat SPI. Kerana selang data agak panjang, hanya satu bahagian data yang dapat dilihat dalam gambar.

no filter

Di sini, kita boleh menggunakan fungsi penapis dan menetapkan pengekstrakan data apabila isyarat membolehkan (A0) rendah, seperti ditunjukkan dalam tangkapan skrin berikut:

data filter

Setelah menetapkan penapis data, hasil diukur dibentangkan dalam bentuk gelombang berikut. Apabila "isyarat membolehkan" tinggi, data ditapis, hanya meninggalkan data dari isyarat membolehkan yang rendah. Fungsi "Data Berasingan" mengekalkan sekeping data yang ditapis, yang boleh digunakan untuk pemisahan data. Ini berguna untuk menganalisis data. Lalai diaktifkan, tetapi pengguna boleh menyahdayakan fungsi ini.

with filter

Fungsi Kaunter Kekerapan

Fungsi kaunter kekerapan boleh membentangkan maksimum 10 digit. Ketepatan tertinggi ialah 0.1 Hz, dan frekuensi terukur maksimum ialah 200 Mhz.

Frequency Counter

Fungsi Eksport Data

Perisian ini membolehkan eksport data bentuk gelombang sebagai fail teks supaya pengguna boleh menganalisis data atau membenarkan program lain untuk mengakses data seperti yang ditunjukkan di bawah.

waveform export

Fungsi Trigger Trigger

Fungsi pemicu paket membantu anda mencari paket yang anda mahu. Apabila fungsi ini diaktifkan, sistem menangkap data dan memeriksa paket sehingga satu paket yang anda perlukan muncul. Apabila paket muncul, sistem berhenti menangkap data dan menunjukkan data paket pada skrin.

packet trigger

Fungsi Penyegerakan Selaras

Fungsi pergerakan yang disegerakkan adalah membantu jika anda ingin memeriksa perbezaan antara dua fail. Buka dua fail dan aktifkan fungsi ini, kemudian gunakan kursor untuk memilih tanda T, A, atau B sebagai titik permulaan anda. Gelombang dua fail sejajar pada titik permulaan, dan pergerakan segerak boleh dizum dan diperhatikan.

Synchronized Move

Paparan Analog

Sebagai tambahan kepada nilai, bas juga boleh dipaparkan dalam bentuk analog.

analog display

Penganalisis logik Perytech mempunyai fungsi perkakasan lain yang diperkenalkan secara ringkas di bawah.

Lebar Trigger. Puncin diaktifkan apabila isyarat lebih besar atau lebih kecil daripada lebar masa set.

Kelewatan Trigger. Pencetus diaktifkan apabila tempoh ditetapkan telah berlalu selepas isyarat pencetus telah dikesan. Kelewatan pemicu digunakan untuk mematuhi isyarat selepas pencetus.

Penapis bunyi. Dalam persekitaran bunyi yang tinggi, pengguna boleh menggunakan fungsi penuras perkakasan untuk menyaring bunyi bising.

Percuma untuk menaik taraf. Peningkatan perisian percuma seumur hidup.Pengenalan kepada mod oscilloscope isyarat campuran

Mod oscilloscope isyarat campuran secara serentak dapat mengukur bentuk gelombang digital dan analog. Mod oscilloscope isyarat campuran boleh dipilih dalam menu perisian logik penganalisis seperti berikut.

measurement mode

Gambar berikut adalah ukuran sebenar isyarat I²S. I²S adalah sejenis antara muka audio digital yang biasa digunakan dalam DAC audio. Tiga isyarat digital di bahagian atas adalah isyarat I²S. Kedua-dua isyarat analog di bahagian bawah adalah bentuk gelombang saluran akustik kiri dan kanan.

I2S

Zum masuk untuk melihat paket I²S yang diterokai di bahagian atas.

I2S packet


Cuba Perisian

Perisian ini menyediakan mod demonstrasi supaya anda boleh mencuba perisian tanpa perkakasan terlebih dahulu. Sila lihat pautan untuk halaman web muat turun perisian. Anda dialu-alukan untuk memuat turun perisian.


Rupa oscilloscope isyarat campuran

Osiloskop bercampur-bercetak Perytech terdiri daripada kes aloi aluminium hitam dengan tekstur yang sangat baik. Kes aloi itu menerima rawatan permukaan menegak untuk memastikan bahagian luarnya sangat bergaya.

MSO

Huruf di panel dan kes digunakan menggunakan teknologi ukiran laser. Huruf tidak meratakan atau mengupas seperti cat dan label.

MSO

Aksesori: kotak luar, oscilloscope isyarat campuran, dua oscilloscope probes, klip LA, garis klip, cakera, dan kabel USB 2.0.

Aksesori termasuk dua proscososkop 100-MHz berkualiti tinggi.

probe

probe

LA clips

USB line

software disc

Bagaimanakah produk kami boleh dibeli?

Terdapat empat cara untuk membeli produk kami.

1.Beli terus dari kami. Kami menerima T / T, PayPal, dan Alipay. Sila hubungi kami secara langsung. Hubungi Kami

2.Pembelian dari peniaga tempatan anda. Anda boleh mencari peniaga berhampiran anda dan membeli dari mereka. Pautan

3.eBay. Kami juga mempunyai kedai eBay. Jangan ragu untuk melawat kedai eBay kami. kedai eBay

4.Amazon. Anda juga boleh membeli produk kami melalui Amazon. Jangan ragu untuk melawat kedai Amazon kami. Kedai Amazon.Jadual spesifikasi


Jadual Spesifikasi oscilloscope
Model MSO-40161 MSO-40162 MSO-40322 MSO-40325 MSO-40326
Sampling Rate
(use 1 channel)
400MS/s
Sampling Rate
(use 2 channels)
200MS/s
Bandwidth 100MHz
Channel 2
Memory 40k per Channel
Input Impedance 1MΩ±1% // 20pF±5%
Max. Input Voltage
(for 1:1 probe)
40Vpk (DC + AC peak)
Input Coupling AC, DC
Vertical Resolution 8 bits
Vertical Sensitivity 2mV/DIV to 5V/DIV (as 2-5-10 step)
Vertical Range 8 divisions
Offset Level ±4 divisions
Offset Increments 0.1 division
DC Accuracy ±3%
Time Base Range 200 ms ~ 5 ns
Time Accuracy 25 ppm
Time Display Range 10 Divisions
Trigger Type Rising, Falling, Delay-Trigger
Trigger Mode Auto, Normal, Single
Trigger Level ±4 divisions
Trigger Increments 0.1 division
Measurement Vpp, Vmax, Vmin, Vmean, Period, Frequency, Average, RMS, High,
Low, Amplitude, Middle, Rise Time, Fall Time, +Overshoot,
-Overshoot, +Preshoot, -Preshoot, +Width, -Width
Cursor Time difference, Voltage difference, FFT Frequency, FFT dbv
Equivalent Sample 4GS/s
Calibration Output 2.5V, 1kHzJadual Spesifikasi Logik Penganalisis
Model MSO-40161 MSO-40162 MSO-40322 MSO-40325 MSO-40326
Channels 16 16 32 32 32
Memory Depth
(Per Channel)
64k 128k 128k 1M 2M
Compression Mode
Max Equal Depth
64G 128G 128G 1T 2T
Compression Mode
Max Record Time(Sec)
320 640 640 5000 10000
Max Sample Rate 200MS/s
Bandwidth 100MHz
Max Compression
Ratio
1 million
Available Channels
for Compression
16
Noise Filter Support hardware glitch filter with 1 or 2 sampling width
Trigger Type Rising Edge, Failing Edge, Either Edge, High, Low, None
Width Trigger Support trigger condition that signal is greater than or less than
specific Width Time
Trigger Position Trigger position can be adjusted for occupying 10% to 90% of memory,
and the default value is 10%
Trigger Voltage Range +6V ~ -6V
Trigger Voltage Resolution 0.1V
Max Input Voltage ±30V
Protocol Decode I2C, SPI, UART, I2S, PS2, 1-Wire, USB 1.1, S/PDIF, SD 1.1/2.0, CAN Bus,
Lin Bus,3-Wire, Microwire, SSI, Miller, Manchester, SM Bus, PM Bus, Modbus,
Jtag, DMX512, LPC, SWD, HDLC, RC-5, ESPI, Wiegand, QI, HDMI CEC,
MII/RMII/GMII, DALI, GPIB, UNI/O, MIDI, FlexRay, (be on the increase)
Software Upgrade Free
Input Impedance 500KΩ / 10pFJadual spesifikasi lain
OS Support Windows XP / Vista / Windows 7 / Windows 8.1 (32 & 64) / Windows 10 (32 & 64)
Interface USB 2.0
Power Source USB (DC 5V, 500mA)
Dimension 162 x 116 x 24 (mm)
Weight 326 g
Warranty 3 years


Produk ini mempunyai sijil CE dan FCC.
CE FCC